Li_Iris_Coaching_10-daagse_van_de_geestelijke_gezondheid_10dagentips

Tip #9: Eet gezond en lekker

Dit is de voorlaatste tip van Iris Coaching voor de 10-daagse van geestelijke gezondheid.
Gezond eten kan ongelofelijk lekker smaken. Je voelt je ontspannen, geen schuldgevoel omdat je iets eet wat wel eens ‘forever on the hips’ kan blijven plakken.
Iris_Coaching_tip9_eetlekkerengezond_Switchdieet_salade
Iris_Coaching_tip9_eetlekkerengezond_Switchdieet_pasta
Alle foto's toestemming gebruik. Copyright Switchdieet

Bewuster eten

Wanneer je aan het eten bent, oefen jezelf in bewustwording. Kauw heel langzaam en ervaar hoe het eten door je mond reist met je tong die ze van de ene plaats naar de ander plaats brengt.
 
Proef wat je eet, proef de structuur, proef de smaak en welk deel van je tong geprikkeld raakt.

Bewust eten zorgt ervoor dat je beter kauwt, waardoor je spijsvertering vlotter verloopt. Door langer over je eten te doen kom je sneller in de buurt van 20  minuten die je lichaam nodig heeft om de vertering op te starten en vooral om het verzadigingsgevoel te bereiken.

Iets lekkers

Eten is niets je ontzeggen. Wat geen vrijbrief is om liters cola, frieten en mayonaise en vanille roomijs op het menu te zetten – dagelijks.

Nee, eet gevarieerd en eet af en toe iets waar je eens echt zin in hebt, of dat dat nu een abrikozentaartje is of mattentaartje of glas frisse witte wijn. Zolang je het maar bewust consumeert. Ik bedoel dat je een slok wijn neemt en die door je mond laat walsen en zo de wijn ervaart in je mond.

Geniet van elke slok of hap.

Zo wordt eten een zintuiglijke, wonderlijke reis in plaats van een autopilot, waardoor je niet eens meer weet wat je vanochtend als ontbijt had. Stop met de modus papierversnipperaar als je eet. Maak er een feest van.

Wees mild voor jezelf en kijk met verwondering naar wat je doet, vooral aan tafel.

Geen gezonde inspiratie?

Elke dag wat lekkers en gezond op tafel toveren vraagt inspiratie. Ik verwijs je graag door naar mijn collega, Elly Stevens van Switchdieet.

Alle foto’s die je op deze pagina vindt zijn van Switchdieet en waarvoor ik toestemming kreeg om ze te gebruiken.

Meer tips ontvangen?

Wil je nog meer tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor de 10-daagse tips.

Ik wil meer weten over Iris Coaching