Hoe ga ik te werk als coach en wat kan je verwachten?

Tijdens een sessie bekijken we samen wat je wil verbeteren zodat jij terug controle krijgt over je leven.

Waar kan je mij mee helpen?

Hieronder vind je een lijstje van problemen waar ik je mee kan helpen:

 • Preventief burnout aanpakken
 • Zelfvertrouwen opkrikken
 • ‘Ja’ zeggen en eigenlijk ‘nee’ willen zeggen
 • Jezelf onderin de to-do lijst plaatsen
 • Eerst voor anderen klaarstaan
 • Angsten (faalangst, verlatingsangst, angst voor verlies, angst voor afwijzing, spreken voor grote groepen)
 • Fobieën 
 • Trauma’s 
 • Slapeloosheid en piekeren
 • Familieregels en dynamiek
 • Communicatie met je partner en/of kinderen verbeteren
 • Verdriet en rouw

Staat je probleem niet in het lijstje? Neem dan contact met me op. 

Lees ook verder over mijn opleidingen.

Hoe ga ik te werk?

Mensen vragen vaak ‘hoe doe je dat?’.

Ik werk met waar je iets wil aan doen. Soms kom je met een concreet probleem, soms weet je niet waar je mee zou kunnen beginnen. Ik stel je dan een aantal vragen en dan wordt het al snel duidelijk voor jou en mij waar je tegenaan loopt.

Tijdens een sessie krijg je meer inzicht over hoe je omgaat met dingen die een obstakel vormen in je leven dat je nu leidt. Obstakels kunnen uit het verleden komen en nog steeds doorlopen of obstakels doemen op als je denkt aan de nabije toekomst. Het kunnen overtuigingen, je ‘ik ben-stellingen’ (denk maar aan ‘ik ben niet goed genoeg’), familieregels, je angsten of fobieën zijn.

Bewustzijn en onderbewustzijn

Ik werk met het non-verbale, dat is het kanaal langs waar het onderbewustzijn communiceert. Dat betekent dat ik je lichaamstaal opvolg en dat naar je terugkoppel. (‘Heb je gemerkt dat je met je grote teen wiebelt als je praat over …?’)

We zijn ons vaak niet bewust van wat we non-verbaal uitstralen en doen. Het non-verbale signaleert ook waar er een probleem is of evengoed waar er evenwicht is.


Het bewustzijn is wanneer je duidelijk stelt ‘ik ga die rekening vanmiddag betalen’. Het bewustzijn telt echter maar 5% van ons denken. Waar zit de rest dan?

Wel, dat ligt in het onderbewustzijn en telt dus voor 95%. In het onderbewustzijn ligt nog een heel onontgonnen terrein. Een gebied van jezelf en over jezelf waar je heel wat meer kan over leren. Lees hier verder over het onderbewustzijn en hoe hij de oplossing van je probleem kan zijn.

Hoe ga ik te werk als coach en wat kan je verwachten?
Hoe ik jou help jou zodat jij terug je leven in eigen handen neemt.
Het onderbewustzijn heeft een breed spectrum aan taken, gedachten en ideeën, denk maar aan je hartslag. Stel je voor dat je na elke hartslag jezelf moet herinneren om nog eens te slaan!

Ik kijk ook naar wat je bewust aanhaalt en onbewust door te observeren welke lichaamstaal gebruikt wordt. Ik kijk of je bewustzijn in lijn is met je onderbewustzijn, dan ben je in evenwicht. Wanneer dit niet zo is speel ik er op in.

Ik maak je bijvoorbeeld opmerkzaam van wat je lichaam doet, voorbeeld met je rechtervoet wiebelen. Dit soort patronen zijn gelinkt aan een probleem. Door hier op in te spelen met ‘wist je dat je je met je rechtervoet wiebelt?’, kan er bij jou een groter bewustzijn ontstaan. Hierdoor vergroot ook het bewustzijn naar je probleem toe en kan je het ook rationeler benaderen en dus ook openstaan voor oplossingen.

Overtuigingen

Overtuigingen worden al heel vroeg gevormd en veelal op basis van een klein stukje informatie. Het loont de moeite om overtuigingen en regels onder de loep te nemen en te checken of ze bij je huidige levensomstandigheden passen. Denk maar aan de regel ‘praat niet met vreemden’, prima regel als je vijf bent, maar is dat nog een passende regel als je 35 bent?

Technieken en oefeningen

Er worden visualisaties gebruikt, neurolinguïstisch programmeren NLP), Hudson Mind Process© (een geavanceerde techniek om negatieve ervaringen een plaats te geven), ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, oefeningen om je onderbewustzijn wakker te maken en ook terugkoppeling zoals welke woorden gebruik je en wat betekenen ze voor jou? 

Elke sessie is anders, net zoals jij je ook elke dag anders voelt, net zoals contexten verschillen.  Afhankelijk of je één sessie boekt of gaat voor een traject krijg je soms huiswerk mee. Het huiswerk dient om je te laten nadenken over sommige zaken en ook om je bewust te laten worden van wat je doet in welke situatie. 

De context is belangrijk en wisselend. In elke context gebruik je verschillende manieren van reageren, ook wel patronen genoemd. Wat als de context veranderd is en jij dezelfde patronen en aanpak gebruikt…?

Is de verandering blijvend?

Ja, dat is het goede nieuws en wat nóg beter is, is dat je je ook meer bewust wordt van hoe je met moeilijke situaties omgaat. Of hoe je  met veranderende situaties omgaat en hoe je daarin keuzes hebt. 

De doorgedreven no-nonsense aanpak die je een spiegel voorhoudt (wat doe je en wanneer en kan dat beter?). 

Met een vleugje humor erbij, er mag al eens gelachen worden, toch? Deze aanpak helpt je effectief van de grijze wolk te komen waar je van af wil. 

"De wijze waarop Iris coacht, is gemakkelijk en zeer effectief. Ze dringt vakkundig door tot ‘de kern’ en geeft je daarbij een veilig en vertrouwd gevoel dat maakt dat je jezelf snel heel open opstelt en dat wat echt wringt met haar deelt. Iris heeft voorgoed mijn kijk op bepaalde zaken in positieve zin veranderd. Ik zou, indien nodig, zeker opnieuw een beroep op haar doen."

Benieuwd hoe een afspraak verloopt?