Angst om te spreken voor publiek of te presenteren voor een grote groep of podiumvrees of in het Engels ‘fear of public speaking’. Het zweet breekt je misschien al uit als je er nog maar aan denkt. Of je denkt met een tikkeltje jaloezie aan de collega die zomaar een presentatie uit haar of zijn mouw schudt en moeiteloos voor een grote groep staat. En je vraagt je af ‘hoe doet die dat?’

Angst of fear

In het Nederlands spreken we over angst om te spreken voor een grote groep of soms wel eens podiumvrees. In het Engels heet dit ‘fear of public speaking’. Wist je dat fear eigenlijk staat voor een afkorting? F. E. A. R. False Evidence Appearing Real. Dus dingen die voor jou echt lijken. Zoals die grote groep die zo overweldigend is als je daar staat. Zelfs nu terwijl je op je computer of mobieltje dit artikel leest, kan je moeiteloos die angst oproepen, zelfs al staat er geen grote groep voor je en hoef je ook niet te presenteren.
Sta hier even bij stil, hoe snel je zelf ergens angst kan over opwekken. Hoe komt dat?

Wanneer ontstaat die angst?

Angst ontstaat wanneer we over iets maar een klein stukje weten… Denk maar aan die keer dat je sommen op het bord moest maken of die keer dat je een vraag moest beantwoorden waarop je geen antwoord had of verkeerd antwoordde.

Angst komt met ervaring

Angst komt met ervaring. Hoe meer negatieve ervaringen we tegenkomen in ons leven, hoe banger we worden om ze opnieuw te creëren. Je onderbewustzijn weet dit. Je onderbewustzijn wil je behoeden om nog meer negatieve ervaringen te krijgen en dus wil hij je beschermen. En wat is het beste middel? Angst. Want angst weerhoudt je om iets te doen.

Als kind had je angst om te dicht bij de rand van het perron te komen, om te dicht bij het vuur te komen. Als volwassene heb je ook angsten, angst om je baan te verliezen, angst om niet aantrekkelijk te worden gevonden, angst om je nek uit te steken of angst om te spreken voor een grote groep of podiumvrees.

“There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.”

Paulo Coelho – The Alchemist

Aangeleerde angst

De bovenstaande angsten zijn aangeleerde angsten. Deze aangeleerde angsten zijn zelf-beperkend en weerhouden ons van het leven dat we willen leiden. Nu je weet dat het om aangeleerde angsten gaat… is dat het goede nieuws. Als we het aangeleerd hebben kunnen we het ook weer afleren. Wat is angst anders dan een middel om kansen te doden. Denk aan alle opportuniteiten die we gemist hebben door angst. De afspraakjes waar we niet heen gingen, de trips die we vermeden, de banen waar we niet voor gesolliciteerd hebben, de promoties die we gemist hebben, de uitvindingen die we niet gedaan hebben, de toespraken die we niet gehouden hebben, de liedjes die we niet gezongen hebben.
Denk aan waar je het meest spijt van hebt in je leven. Het kan fysiek, spiritueel, persoonlijk of professioneel zijn en groot is de kans dat ze gebaseerd zijn op angst.

Tijd om er iets aan te doen

Angst is dus een grote factor die ons weerhoudt om het leven te leiden dat we willen. Ik help je graag om je leven terug in handen te nemen en niet meer door angst te laten leiden. Ik vertel je hoe het brein werkt en neem je mee naar de eerste keer wanneer angst ontstond, omdat dan een plaats te geven zodat je niet meer getriggerd wordt door die ene situatie. Wil jij je leven niet meer laten beheersen door angst en ben je bereid om je angst af te leren zodat je je nog beter voelt? Ben je klaar om jezelf het leven te geven dat je verdient? Als het antwoord drie keer ja is, dan ben je klaar om je angsten aan te pakken en een stap in de richting van je droomleven te zetten. Lees meer over mijn aanpak en hoe een afspraak verloopt.

Let Go And Upgrade!

Iris Coaching

Nog meer lezen

Wil je op de hoogte blijven en nog meer tips & tricks krijgen op inzichten opdoen, schrijf je dan hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *