Ik krijg weleens de vraag “Help! Hoe kan ik die oneindige stroom aan gedachten stopzetten?”

Ons onderbewustzijn produceert gedachten sneller dan het licht lijkt het soms. Wist je dat het onderbewustzijn een invloed heeft op het bewustzijn? Het onderbewustzijn is iets wat we niet onder controle hebben en daarom is het lastig om te begrijpen wat er gebeurt als we de controle verliezen over ons bewustzijn. Dit verlies van controle kan leiden tot irrationeel gedrag in sommige gevallen.

Zo een stroom aan gedachten houd je bezig, zodanig dat je op een automatische versnelling overgaat. Het is lunchpauze voor je het weet, je komt thuis zonder dat je ook maar één herinnering hebt tussen in je auto stappen en thuiskomen. Herken je dat? En dat gaat soms maar dagen door…

Negatieve Gedachten

Nog lastiger wordt het als het een stroom aan negatieve gedachten is die je in beslag neemt en die steeds opnieuw terugkomt of niet eens weg lijkt te gaan.

Laat me duidelijk zijn, negatieve gedachten horen bij het leven en het wegnemen van deze negatieve gedachten is belangrijk in verder gaan in je leven en in het worden van een betere persoon. Een belangrijke stap in deze negatieve gedachten is ze herkennen: ‘hallo, ben je daar weer?’ en vervolgens erkennen en verder gaan: ‘Volgende!’ De valkuil is als je met je gedachte het gesprek aangaat of nog verder je mood helemaal laat overnemen.

Oplossingen voor het stoppen van gedachten

En dan komen we bij het volgende, ‘hoe kan ik die stroom stopzetten?’. Wel, helemaal stopzetten, gelukkig/helaas (which one you choose) niet, maar er zijn wel twee soortgelijke trucjes.

#1 Neem een abonnement op Spotify

Nee, ik heb geen aandelen in Spotify, maar muziek heeft wel degelijk een impact op onze mood en dit effect kan tot een uur na het beluisteren van een liedje doorwerken.

Je hebt vast wel een oorwurm die af en toe opduikt? ‘Oorwurm?’ hoor ik je al zeggen.

Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in het hoofd blijft hangen, maar waar men geen prijs op stelt. Bron: Wikipedia

Enkele vrijblijvende en genereuze suggesties van mijn kant zijn: ‘(Cause I’m) Happy’ van Pharrell Williams of ‘We are Family’ van Sister Sledge of ‘Shake it Off’ van Taylor Swift of zelfs K3, waarom niet?

Maak een muzieklijst die je ‘feel good’ noemt en start shaking and singing, op de trap, naar de auto, in de auto enkel als je motor afstaat (!) en vlieg de dag in! Of volg de Iris Coaching afspeellijst.

#2 YouTube als je ultieme feelgood kanaal

Je hebt vast een favoriete passage in je grijs bekeken topfilm? Eentje waarvan je je goed voelt en zelfs gifs gebruikt in Whatsapp berichten? Het bekijken van zo een kort stukje helpt je al om uit je negatieve mood te komen.

#3 Geen muziek?

Ben je op kantoor en heeft een collega net een opmerking gemaakt die niet zo goed landt? Ga naar de wc en pas de bovenstaande tips toe of als dat niet kan… dans de vogeltjesdans in de wc, jup, zeker 30 seconden.

Wat gebeurt er nu met je, nu dat je een van deze tips hebt toegepast?

Conclusie

Het is belangrijk dat je doorkrijgt dat je gedachten aan de lopende band hebt (herkenning en erkenning) en vervolgens is het belangrijk dat je beslist wat je er mee doet: doorgaan of onderbreken door een van de bovenstaande tips. Pas dit 30 dagen toe om zeker te zijn dat gedachten herkennen een reflex wordt.

Dus word gerust Maneater of Uptown Girl of Lady in Red… 😀 En voor al het andere, ben ik er voor jou.

Heeft deze blog gesmaakt naar meer? Abonneer je dan zeker zodat je niets mist!

Ps Welk is jouw ultiem feel good liedje of je favoriete feel good filmpassage? Vertel het hieronder en wie weet voeg ik jouw liedje toe aan de Iris Coaching Spotify lijst.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *