Leuk dat je mijn blog leest. Ik wil je graag verhalen delen, tips geven, quotes meegeven, aankondigingen doen. Heel veel om het mama-zijn te inspireren en versterken.

Perfect leven

Door het lezen van deze blog kan je misschien inzicht krijgen in hoe dingen gebeuren als ze gebeuren en dat een perfect leven niet bestaat. Wel een aaneenschakeling van fijne momenten – perfect op dat moment – en onvermijdelijk ook tegenslagen, die niets anders zijn dan groeimomenten.

Een mens is gedreven om vooruit te gaan, om nieuwe dingen te ontdekken en haalt die uit verschillende omstandigheden. Een perfect leven zou betekenen dat alles uitstekend loopt en blijft lopen en dat verandering niet aan de orde is.

Het streven naar een perfect leven is eigenlijk enerzijds niets anders dan je brein dat er op getraind is om nieuw dingen zo snel mogelijk in processen om te zetten zodat nieuwe dingen zo vlot mogelijk verlopen.

Anderzijds is het streven naar een perfect leven ook zoveel mogelijk het gevoel willen hebben om zo veel mogelijk veiligheid te hebben. Genoeg voorbeelden:

Slappe lach – perfect in het moment

Perfecte mama

Zijn er al mama’s in de zaal die beginnen te blazen? Zijn er mama’s die hierover alles willen lezen?

Perfect houdt in ‘volmaakt’ volgens het Van Dale woordenboek. Hoe kan alles volmaakt zijn bij moederschap?

Als doorgewinterde mama weet je dat de ene dag de ander niet is. Je groeit mee bij elke ervaring, hoofdstuk en gebeurtenis. Of dat nu was door een schepje bij de voeding te doen of door voor het eerst wortelpuree te serveren of door je tiener voor het eerst naar een feestje te brengen.

Is het moederschap en vaderschap, bij uitbreiding, dus ouderschap juist een aaneenschakeling van gebeurtenissen die vragen dat je er snel, flexibel of juist mild op inspeelt. En dat je in die gebeurtenissen het soms ook niet weet of dat je geplaagd wordt door vervelende ervaringen die je als kind doormaakte, waardoor het niet helder is hoe je best kan reageren of dat je soms met je partner van mening verschilt?

Perfectionisme is geboren uit angst. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst om te falen. Angst voor hulpeloosheid – voor de mensen die graag controle hebben over alles. Angst om afgewezen te worden. Angst voor kwetsbaarheid.

Perfectionisme is veelal een cocktail van verschillende angsten, overtuigingen en negatieve ervaringen. Soms worden ze generatie op generatie doorgegeven. Herken je je hierin? Durf jij degene te zijn die uit liefde voor je kinderen deze ketting stopzet?

Ouderschap

Het ouderschap is de enige loopbaan waarvoor je geen onderwijs kan volgen. Het is de steeds on-the-job ervaringen die je opdoet. Het ouderschap is een nieuwe identiteit die je krijgt en waarbij je geboren wordt ook op de dag van je eerstgeborene.

Van de dag dat je eerstgeboren er is tot de eerste verjaardag ben jij minstens even hard meegegroeid met je kind. De inzichten, nieuwe vaardigheden, nieuwe vragen, nieuwe grappen die je in sneltempo hebt gekregen zijn onnoemelijk.

Sta hier even bij stil en vier jouw ouderschap mee. Net zoals wanneer je je kindje voor het eerst naar de opvang, kleuterschool en lagere school (of andere mijlpalen) brengt om dan met een bonzend hart je tiener te zien wegrijden op de eerste rit naar de middelbare school.

Wie ben je als ouder?

Aangezien er geen opleiding is tot ouderschap, gebruik je de voorbeelden die je zelf hebt meegekregen. Soms is dat goed en soms wil je het anders. Het begint er eigenlijk mee dat we allemaal vingerafdrukken hebben en elke set is uniek. Daarnaast hebben we als mensen allemaal dezelfde fysieke ingrediënten. We zijn verschillend en hetzelfde als iedereen.

We meet on the basis of our sameness and grow on the basis of our differences.

Virginia Satir

Als ouder merk je dat ouderschap draait om eigenwaarde, communicatie, regels en hoe je linkt met de buitenwereld.
Ik ga verder in op eigenwaarde met een oefening, genaamd de zelf-mandala naar Virginia Satir. De bedoeling is om jezelf weer of nog meer vreugde te geven. Deze oefening helpt je ook om te leren hoe de verschillende delen van jezelf werken en ook welke schat er in jou eigenlijk huist. Mensen zijn wonderlijke wezens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *