Een aankomende burnout

Hoe herken je een aankomende burnout?

Ik leg het je graag uit aan de hand van een citaat door een van mijn grootste inspiratiebronnen die dit rond 1920 beschrijft. Haar naam is Milena Jesenská, een Tsjechische schrijfster en vertaalster.

Ik geloof dat het vandaag de dag heel normaal is dat mensen, en vrouwen in het bijzonder, gedeprimeerd raken doordat ze voelen dat hun leven zo vroeg in een vast patroon blijft steken. Ze kunnen gelukkig zijn in hun huwelijk, een goed verstandige man en ijverige kinderen hebben. Maar tegelijkertijd hebben ze het gevoel dat het voor altijd zo zal blijven.

Zulke vrouwen doen er verstandig aan te bedenken dat niets in het leven van een moderne mens voorbestemd is. Voor elke handeling is een alternatief mogelijk. Jij bepaalt wat je wilt doen. Daaruit volgt ook dat moderne vrouwen vooral moeten leren de schuld niet langer af te schuiven. Je eigen leven is nooit de fout van een ander.

Hoe herken je een aankomende burnout?
Milena Jesenská staat rechtsboven. Links staat Franz Kafka voor wie ze vertaalde en wiens muze ze was.

Het citaat uit 1925 is vermeld in het  boek ‘Ravensbrück’ van Steve Sem-Sandberg.

Dit stukje vertelt zoveel over burnout, zonder dat het woord vermeld wordt en het zelfs niet eens bestond. Dat kwam pas begin de jaren 70.

Vastzitten

Een onderdeel dat vaak terugkomt bij een burnout of zelfs de voorsymptomen is dat mensen het gevoel hebben dat ze vastzitten in hun leven. Dit is een overtuiging. 

Ze zien tijdelijk geen uitweg uit een situatie die niet gewenst is. 

Alles is veranderlijk

Wat we vaak vergeten is dat niets vast is. Elke dag is er ander weer, wel zo is het met het leven. Elke dag dienen zich andere mogelijkheden voor.

Kan je deze mogelijkheden zien? Soms flitsen ze voorbij omdat je er niet open voor stond.

Je hebt leven zelf in handen

Als je de mogelijkheden hebt, dan kan je kiezen, dan kan je beslissingen nemen.
Neem je zelf je eigen verantwoordelijkheid?

Schuif de schuld niet af

Wanneer we van thuis uit geleerd hebben om de schuld bij iemand anders te leggen buiten onszelf, dan is dit iets aangeleerds.

Virginia Satir, familietherapeute zei hierover ‘wat aangeleerd is, kan ook weer afgeleerd worden’. 

Wanneer je dit erkent in situaties, is dit een eerste stap. De vervolgstap is om te kijken wat je zelf nog kan anders aanpakken of verbeteren.

Het is ok dat je in een oud patroon vervalt, zolang je er je maar bewust van bent, want dan kan je bijsturen.

Lichamelijke klachten

Wat in ons hoofd afspeelt, kunnen we makkelijk negeren of onderdrukken we. De alarmbellen die dan afgaan, zetten we op mute en we gaan verder.

Wanneer je lichamelijke klachten krijgt en bij een burnout komen die veelal voor in veelvoud, dan beginnen we de alarm bellen wel serieuzer te nemen. Slaapproblemen of migraine-aanvallen bijvoorbeeld zijn nauwelijks nog te negeren.

Laat je lichamelijke klachten steeds nakijken bij je huisarts.

Een burnout coaching sessie is als een stress behandeling, we gaan kijken waar er stress ontstaat.

Dit citaat van Milena Jesenská blijft nog actueel na bijna 100 jaar. Heeft het jou ook inzichten geschept?

Lees hier verder over burnout.

Share this post