Negatief denken

Negatief denken komt voort uit een zelfzuchtige focus op wat niet goed zit. Hoe meer we daarop focussen, hoe meer we lijden.

Negatief denken. Een hardnekkige gewoonte, toch?

Iris_Coaching_mama_coach

Ik wil niet, ik moet dit want anders …, ik zal nooit…  Herken je deze zinnetjes?

Negatief denken onder de loep genomen

Hoe komt het dat we steeds focussen op het negatieve? Doen we dat bewust?
Of gebeurt het onbewust? Is het ons aangeleerd?

Als het gaat om een gewoonte die we overerfden van onze ouders, kunnen we dan zeggen dat deze manier van denken ons werd aangeleerd? Denk maar aan hoe je omgaat met nieuwe dingen, denk je dan vaak ‘ik wil niet’.

Aangeleerde gewoontes?

Wanneer ons iets werd aangeleerd, soms van een generatie daarvoor, soms omdat de ouders iets in een bepaalde context wil meegeven, maar dan de context niet meegeeft of we de context niet snappen of niet meenemen.
Zo krijg je een gewoonte, die niet bij je past. Een gewoonte die je niet begrijpt. Om verder te gaan met het voorbeeld ‘ik wil niet’. Je wil eigenlijk wel en de ‘ik wil niet’ staat tussen jou en je persoonlijkheid.

I want you to get excited about who you are, what you are, what you have, and what can still be for you. I want to inspire you to see that you can go far beyond where you are right now.

Goed nieuws

Aangeleerde gewoontes kunnen ook weer afgeleerd worden en plaats maken voor nieuwe gewoontes die passen bij ons, bij het tijdperk of bij een context die wij begrijpen.


Als het zo simpel is, dan kunnen we kiezen van de ene dag op de andere dag om te stoppen bij gewoontes. ‘Vanaf nu ga ik denken – ik wil wel.’

Gewoontes en valkuilen

De enige valkuil is dat het onderbewustzijn niet graag verandert. Het vraagt meer van je bewustzijn om je bewust te zijn van de schadelijke gewoonte om er dan bewust op te reageren. ‘Oh, ik heb weer gereageerd met ‘ik wil niet’, goed dat ik me daar bewust van ben. Ik kan nu formuleren wat ik wel wil.’

 

Eens dat je dit toepast zal je onderbewustzijn de nieuwe gewoonte overnemen. Het onderbewustzijn wil nieuwe gewoonten, routines zo snel mogelijk omzetten in automatismen.
Dus eigenlijk heb je daar een bondgenoot aan je zijde.

Conclusie

Het komt er op neer dat je kiest om de oude gewoonte niet meer te accepteren door je er bewust van te zijn.

Vervolgens ga je met je bewustzijn op zoek naar een nieuwe gewoonte die bij je past om dan vervolgens toe te passen.

Na een aantal dagen neemt het onderbewustzijn over en heb je een nieuwe gewoonte.

Heb je hulp nodig om te weten welke negatieve gewoonte of denkpatroon je hebt om zo je meer bewust ervan te worden?

Ontdek mijn blog waar ik het verder heb over negatieve patronen en denkwijzes.