In deze blog heb ik het over de voordelen van het gebruik van notitieboek om tot inzichten te komen.

In een gesprek met mijn vriendinnen hadden we het eens over mijn andere passie dan het coachen, dat zijn notitieboeken.

Doet u mij maar een notitieboek

Notitieboeken op voorraad

Ik ben een stevige gebruiker van notitieboeken. Ik gebruik ze voor alles en nog wat. Mijn vriendinnen vroegen eens: ‘Iris, hoeveel notitieboeken liggen er ongebruikt in je kast?’

Met schaamrood op mijn kaken of niet, ging ik even na en kwam ik op een een 30-tal.

Ik hou van snuisteren in winkeltjes, of museumshops waar ik op zoek ben naar mooie kaften met kwaliteitsvol interieur, liefst gelijnd ook. Ik grasduin soms ook online en speur naar notitieboeken van een merk dat ik nog niet ken of een nieuwe kaft die gelanceerd is.
Ik koester ze en zet ze doel bewust in voor een bepaald project. Ik heb op dit moment makkelijk 15 notitieboeken die elk een specifiek project hebben, gaande van een herinneringennotitieboek tot een notitieboek waarin ik allerlei tips opschrijf die ik opdoe tijdens het volgen van webinars gelinkt zijn aan het ondernemerschap.

Voordelen van een notitieboek

Ik zie een notitieboek als een reisgezel. Terwijl ik vorder met mijn reis op zoek naar waarheid, kennis, inzichten, weetjes en tips of gewoon om ervaringen te noteren – wordt mijn notitieboek daar mee getuigen van.

Een notitieboek is geduldig.

Een notitieboek is geduldig. Hij zegt niets terug en geeft je toch inzichten. Hij gaat niet in conflict met je. Uit zijn stilte kan je gouden gedachten puren. ‘Silence is golden’, weet je wel?

Een notitieboek is ook genereus – de batterij is nooit leeg. Hij kan op zichzelf staan en je hoeft geen snoer mee te sleuren.

Als je belang hecht aan de kaft, dan komt daar ook een betekenis voor jou uit. Of het nu vreugde, inspiratie, trots, prettige spanning is, door de kaft te zien roep je een bepaald gevoel op dat je nog meer uitnodigt om in het notitieboek te schrijven.

Waarvoor kan je een notitieboek gebruiken?

Soms leidt het overpeinzen van geschriften tot nog meer ideeën en grotere diepgang of leidt het juist de dingen vanuit een ander standpunt te bekijken.

* Wist je dat om je bewustzijn te verhogen het handig is om een notitieboek te gebruiken? Schrijf elke dag je dankbaarheidjes op.

* Wist je dat je je relatie kan verbeteren door 30 dagen op te schrijven wat er zo positief is aan de andere?

* Wat is jouw droom? Het neerpennen van je volledig uitgewerkte droom schept je ook inzicht.

* Een notitieboek is je perfecte partner als je ergens mee zit. Schrijf je probleem neer en laat het volgen tot ‘en dat betekent?’. Vul vervolgens in en herhaal ‘en dat betekent?’. Herhaal dit stramien tot je bij een uitkomst komt waar je het gevoel van ‘yes!’ bij hebt.

Je kan voor elk van deze tips een notitieboek kopen of je kan ze combineren in één boek en die dan ‘groeiboek’ noemen of er een jaartal opplakken.

Door tot inzichten te komen, kan je je zelf rijk achten. Je kan je dus rijk schrijven, is dat niet iets waard?

Wat ga jij doen? Met welke tip ga jij starten?

Wil je meer tips? Schrijf je dan gratis in of lees mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *