Burnout dat is toch werkgerelateerd?!

Burnout dat is toch werkgerelateerd?!

Niet mee eens. Kijk maar eens naar alle rollen die je hebt, vrouw, moeder, je collega, je dochter, zus, werknemer/zelfstandige, hoofd sanitaire dienst thuis, hoofd administratieve dienst, hoofd evenementen thuis, hoofd taxicentrale, mantelzorger…

Er zijn vast wel rollen waar je spontaan gaat van zuchten?

Soms lopen rollen tegelijkertijd, denk maar aan thuiswerken terwijl de school dicht is: werknemer en mama. Ik hoorde van een moeder in Chicago dat de school een jaar lang dicht geweest is.

Ze schakelde een babysit voor haar kinderen van 7,5 jaar en een paar maanden, zodat ze kon doorwerken. Ze gaf toe dat haar leven veranderd was. Ze was meer met haar kinderen bezig op een andere manier.

Vroeger zou ze als een gejaagde persoon de kinderen de deur uitgewerkt hebben naar school en kinderopvang om dan ‘raprap’ naar haar werk te rijden. Als er dan eens een vergadering uitliep, dan moest er allerlei bijkomend geregeld worden, waardoor 2 rollen bij elkaar kwamen in een korte tijdspanne.

Dat kan enorm veel energie vragen en kan leiden tot een parentale burnout. Misschien komt er ook nog eens schaamte bij zoals ‘ik kan er niet altijd zijn voor mijn kinderen?’.

Vreet je moederrol je energie?

Mijn ouders zijn beide steeds voltijds werkzaam geweest. De ene als werknemer, de andere als zelfstandige. Ik ben daardoor voltijds naar de kinderopvang gegaan, behalve in de vakanties dan werd ik opgevangen door mijn grootmoeder.


Toen mijn man en ik kinderen kregen vroeg hij zich af of de kinderen niet zouden lijden onder ‘constant’ buiten de deur zijn en minder opgroeien bij de ouders. Zijn moeder was namelijk gestopt met werken vlak voor zijn geboorte.


Ik vertelde hem dat ik daar helemaal niet om geleden had. Helemaal afwezig was mijn moeder niet, want haar zaak zat aan het huis. Dus wanneer ik vertrok van huis en wanneer ik thuiskwam was er steeds iemand, ook toen ik later naar school ging. Ik had dan niet haar onverdeelde aandacht omdat er steeds klanten binnenkwamen, ik kon wel de dag ventileren. En bij het slapengaan was ze er steeds.

Vorige week kwam het tijdens een webinar ter sprake. Een succesvolle onderneemster gaf voor zichzelf toe dat ze meer energie haalde uit haar werk dan uit haar moederrol.


Maakt dat haar een slechte moeder? Nee hoor, ze is zich bewust van wat energie geeft en energie neemt.
Dit bewustzijn zorgt voor inzichten en helpt haar om haar leven in te delen op een manier die voor haar zo ideaal mogelijk is.

 
Dat wil niet zeggen dat ze haar kind niet graag ziet, wel dat wanneer ze er voor haar kind is, dat ze er 100% is. Wanneer ze dan naar haar werk gaat, kan ze zich 100% opladen.
Dat zorgt voor evenwicht.

Hoe is het met jou?

Hoe zit het bij jou met je evenwicht tussen energie opladen en energie gebruiken? Heb je het gevoel dat je dicht bij een parentale burnout staat?

Wanneer je op dit moment begint te zuchten wanneer je kinderen naar je toe komen, of wanneer je nog maar aan ze denkt is het tijd om eens stil te staan. Is dit een gewenste situatie?

Ik heb hier meerdere vragen voor je geformuleerd die je kunnen helpen in dit denkproces:

– Welke rol of activiteit geeft jou energie?
– Hoeveel uur per dag duurt deze rol of activiteit?
– Hoelang is het geleden dat je nog eens uitgeslapen hebt?
– Hoelang is het geleden dat je wakker bent geworden in een stil huis?
– Hoelang is het geleden dat je je vrienden nog (online) of buiten gezien hebt?
– Hoe vaak doe je iets voor jezelf, zonder dat je daarbij gestoord wordt?
– Kan je je ontspannen of is er een stemmetje in je hoofd dat zegt ‘nu dat de kinderen op school zijn, tijd om te werken of tijd om huis schoon te maken’. Hoe vaak moet je van jezelf wat?
– Durf je ook een dag vrij te nemen die je dan helemaal aan jezelf besteed?
– Hoe vaak zeg je ‘nee’ wanneer je mentale grens dreigt te overschreden worden?

IrisCoaching_FLY

Kan jij jezelf op de eerste plaats zetten?

Als ouder is het erg belangrijk om ook je mentale grenzen te bewaken.

Als je uit andere rollen meer energie haalt, dan is het belangrijk om die rollen of activiteiten zeker in je leven in te plannen.


Ik pas daarbij het F.L.Y. principe toe. Dat staat voor First Love Yourself.
Wanneer je in het vliegtuig zit, dan wordt je ook gesommeerd om eerst het masker op jouw gezicht te zetten en dan pas dat op het gezicht met je kinderen of naasten.
Dit principe is het belangrijkst ook naar jezelf toe.
Kan jij jezelf op de eerste plaats zetten?

Leer op te komen voor jezelf

Ik kan je daarin begeleiden als je het daar moeilijk mee hebt.

In de begeleiding gaan we kijken met welke beperkende overtuigingen je zit om voor jezelf en je mentale weerbaarheid op te komen.

Om komaf te maken met de schuldgevoelens die je verteren omdat je denkt dat je geen goede moeder bent als je kiest voor een uurtje massage of te gaan wandelen met je vriendin.


Wat met je partner die volop rekent op jou? Gaat hij of zij wel goed om met haar evenwicht en wat kan jij daar uit leren?

First Love Yourself - tijd om aan de slag te gaan!

Nu is de tijd om met jezelf aan de slag te gaan.

Met begeleiding zoals een coach haal je er sneller en meer uit omdat er je iemand hebt die jou en jouw gedrag spiegelt. Zo kan je sneller zicht krijgen op wat je wil.


En wat je wil is toch meer rust in je hoofd, jezelf liefdevol zien en daardoor evenwichtiger zijn en bestand zijn wanneer er meer van je gevraagd wordt?

Wacht niet te lang met jezelf en boek een gratis (online of in de praktijk) kennismakingsgesprek.